Dersler

Yönetim Şeması, Akademik Birimler, Akademik Takvim, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ( Yapısı, Görevleri), Kütüphane Daire Başkanlığı (Yapısı, Görevleri), Kütüphanenin Sunduğu Hizmetler, Kütüphane Araştırma ve Bilgi Kaynakları, Web aracılığıyla kütüphane kataloğu tarama, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Öğrenci Kulüpleri, (Yapısı, Görevleri), Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, Yükseköğretim Kurumları Disiplin Yönetmeliği, Yükseköğretim Kanunu Yönetmeliği, Erasmus Ofisi, Tanıtım ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü (Yapısı ve Görevleri),

İşletmeciliğin temel ilkeleri, İşletmenin çevresiyle ilişkisi ve sorumlulukları, İşletme türleri, işletmenin işlevleri, İşletmenin kuruluş çalışmaları, İşletmelerin kuruluş yeri seçiminde rol oynayan faktörler, İşletme büyüklüğü ve kapasite türleri, büyüklük ölçütleri.

Sayılar: doğal sayılar, tam sayılar, rasyonel sayılar, ondalık yazılış, gerçek sayılar. Oran ve orantı: Oran ve orantı problemleri. Yüzde ve faiz oranları: Ondalık sayılarla hesaplamalar, yüzde problemleri, basit faiz, bileşik faiz ve faiz problemleri.

Yönetim Kavramı, Yöneticilik Becerileri, Organizasyon ve Örgüt Kavramları, Yönetim Teorisinin Gelişim Süreci, Modern Yönetim Teknikleri, Yönetim Fonksiyonları, Strateji-Vizyon ve Misyon Kavramları, Stratejik Yönetim ve Günümüzdeki Önemi, Çağdaş Örgüt Yapıları, Çağdaş Yönetim Uygulamaları, Kurum Kültürü, Örgütsel Motivasyon Teorileri, Yönetim ve Organizasyon Alanındaki Yeni Gelişmeler.

Bu ders; Anatomiye Giriş ve Temel Kavramlar, Temel Tıbbi Terminoloji Bilgisi, Bölgesel Anatomi ve Vücudumuzun Bölgeleri, İnsan Vücudu Organizasyonu ve Sistemler Hakkında Genel Bilgi,Lokomotor Sistem Anatomisi,Lokomotor Sistem Anatomisi,Sindirim Sistemi ve Anatomik Oluşumları Hakkında Bilgi,Dolaşım Sistemi ve Anatomik Oluşumları Hakkında Bilgi,Solunum Sistemi ve Anatomik Oluşumları Hakkında Bilgi,Ürogenital Sistem ve Anatomik Oluşumları Hakkında Bilgi,Ürogenital Sistem ve Anatomik Oluşumları Hakkında Bilgi,Endokrin Sistem ve Anatomik Oluşumları Hakkında Bilgi,Lenfatik Sistem ve İmmün Sistemi Oluşturan anatomik Yapılar,Sinir Sistemi Organizasyonu ve Sınıflandırması,Merkezi Sinir Sistemi,Periferik Sinir Sistemi,Otonom Sinir Sistemi, Duyu Organları; konularını içermektedir.

Türkiye de hastane öncesi acil sağlık hizmetleri Acil sağlık hizmetlerini Genel İlk yardım bilgilerini Temel yaşam desteği ve uygulamayı Kanama ve yaralanmalarda acil sağlık hizmeti ,Şok Koma durumunda hasta değerlendirmeyi, Kırık çıkık durumunda neler yapılacağını,Yanık,zehirlenme Hayvan ısırıklarında acil bakım boğulmalarda ilk yardım Hasta taşıma teknikleri ve Uygulamalarını bilir

İnternet Ve İnternet Tarayıcısı, Elektronik Posta Yönetimi, Haber Grupları / Forumlar, Web Tabanlı Öğrenme, Kişisel Web Sitesi Hazırlama, Elektronik Ticaret, Kelime İşlemci Programında Özgeçmiş, İnternet Ve Kariyer, İş Görüşmesine Hazırlık, İşlem Tablosu, Formüller Ve Fonksiyonlar, Grafikler, Sunu Hazırlama, Tanıtıcı Materyal Hazırlama. Microsoft Office ve Open Office uygulamaları

Hukukun tanımı, hukukun gerekliliği, toplum hayatını düzenleyen sosyal düzen kuralları, hukuk ile diğer sosyal düzen kuralları arasındaki ilişkiler ve farklar, kamu ve özel hukuk ayrımındaki kriterler, eşitlik, taraf kriterleri, kamu hukukunun dalları, kanunların tanımı, kabulü, yürürlüğe girmesi ve özellikleri.

Tehlikeli maddelerin tanımı ve sınıflandırılması, madenler ve metaller, patlayıcı maddeler, gazlar, tozlar, yanıcı sıvılar, yanıcı katı maddeler, oksitleyici maddeler, zehirli maddeler, çözücüler, radyoaktif maddeler, aşındırıcı maddeler, mutajen ve kanserojen maddeler, diğer tehlikeli maddeler; maddelerin tehlikelilik özellikleri, alınması gerekli önlemler, mücadele yöntemleri; acil ilk yardım; araç, gereç, malzeme, ekipman ve koruyucu teçhizat seçimi, kullanılması ve hazırlanması.

Ergonominin tanımı, amacı ve önemi, ergonomi ve iş güvenliği ilişkisi, antropometri, insan faktörleri ve iş verimliliği, çalışma ortamındaki fiziksel koşullar, yüklenme ve zorlanmanın etkileri, çalışma ve dinlenme süreleri, iş gerilimi ve yorgunluk, çalışma ortamının ergonomik tasarımı, gürültü, titreşim, aydınlatma, havalandırma, iklimlendirme, kimyasal faktörler gibi fiziksel risk faktörlerinin etkileri ve önlemlerinin açıklanması amaçlanmaktadır.

Meslek hastalıklarına giriş, işçi sağlığı, meslek hastalıkları, iş kazaları, iş ile ilgili hastalıklar, meslek hastalıkları listesi ve hukuki durum, kimyasal etmenlerle oluşan meslek hastalıkları, mesleki deri hastalıkları, solunum hastalıkları, mesleki bulaşıcı hastalıklar, fiziki etkenlerle oluşan meslek hastalıkları, meslek hastalıklarından korunma ilkeleri, iş yerinde hijyen ve temizlik, iş hijyeni, dengeli beslenmenin önemi.

İş sağlığı ve güvenliğinde uyarı levha standartları ve etiketleme, işaret ve uyarı Levhaları önemi, çeşitleri ve tespit yöntemleri, güvenlik ve sağlık işaretleri yönetmeliğinin incelenmesi, tehlikeli maddelere ait etiketlendirme ve işaretleme, vinç operatörü yönlendirme işaretleri.

Kalite kavramı, Standart ve standardizasyon, Toplam kalite yönetimi, Ölçme, analiz, iyileştirme, Yönetim kalitesi ve standartları, ISO 9000 serisi, Çevre standartları, İş sağlığı ve güvenliği standartları, Kalite yönetim sistemi modelleri, Stratejik yönetim, Yönetime katılma, Süreç yönetimi, Kaynak yönetimi ve EFQM mükemmellik modeli, Hizmet kalitesi.

İş Güvenliği Mevzuatında Temel Kavramlar, İSG Mevzuatında İş sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri, İsg Mevzuatında İş Güvenliği Uzmanlığı, İsg Mevzuatında İş Yeri Hekimliği Ve Diğer Sağlık Personeli, İsg Mevzuatında Kurum Ve Organizasyonlar, İsg Mevzuatında İş Göremezlik Ve Malûliyet, İsg Mevzuatında Fiziksel Riskler, İsg Mevzuatında Kimyasal Riskler, İsg Mevzuatında Biyolojik Ve Psikolojik Riskler, İsg Mevzuatında Özel Politika Gerektiren Gruplar, İş Güvenliği Eğitim Metodları, İSG Politikası.

Binalarda Bunulması Gereken Temel İsg Tedbirleri, Bina Tabanlarında Uyulması Gereken İsg Kuralları, Bina Korkuluklarında Uyulması Gereken İsg Kuralları, Binalardaki Fiziksel Ve Mekanik Faktörler (Gürültü, Titreşim, Radyasyon), Binalarda Kimyasal Faktörlere İlişkin İsg, Binalarda Toz Faktörüne İlişkin İsg, Binalarda Elektrik Faktörüne İlişkin İsg, Binalarda Malzeme Taşıma, Depolama Ve İstiflemede İsg, Patlayıcı Ortamlar Ve Yangına Karşı İsg, Barınma, İkamet Ve İaşe Yerlerinde İsg, Binalarda Aydınlatmaya İlişkin İsg, Binaların İşletme, Bakım Ve Onarımında İsg, Yapı Malzemelerinin Kullanımında İsg, İklimlendirme Sistemleri, Dokümantasyon, Doküman ve Veri Kontrolü, Acil Durumlara Hazırlık, Olaylar ve Uygunsuzluklar, Düzeltici -Önleyici Faaliyetler, Kayıtlar ve Kayıt Yönetimi, OHSAS 18001 / ISO9001:2000 Kalite Yönetim, Toplam Kalite Yönetimi, İş Kollarına Bağlı Olarak İş Yerlerinin İSG Değerlendirmesinin Yapılması, Acil Durum Yönetimi.

Ölçme ile İlgili Temel İlkeler, Ölçme Aletleri, Toz, Gaz, Gürültü, Sıcaklık, Nem, Radyasyon, Buhar, Titreşim ve Aydınlatma Ölçümü ve Bu Ölçümleri Yapmada Kullanılan Aletler, Ölçme Konusu ile İlgili Mevzuatlar.

Bu dersin amacı İngilizceye temel düzeyde bir başlangıç yapmak ve öğrencilerin günlük hayatta ve iş yaşamlarında İngilizce kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneklerini geliştirmektir.

İletisim kavrami, iletisim süreci, sözel iletisim, sözsüz iletisim, bireylerarasi iletisim, grup iletisimi, örgüt içi iletisim, kitle iletisimi, çevrimiçi iletisim, kültürlerarasi iletişim.

İş Hukukunun temel kavramları, İşçi, İşveren vb., İş Sözleşmesi, İşçi ve İşveren borçları, çalışma süreleri, Sözleşmenin sona ermesi.

Bu programda okuyan öğrencilerin iki yıl boyunca gördükleri teorik dersleri yerinde uygulamak amacıyla gerek özel gerek kamu kurum ve kuruluşlarında yaptıkları staj eğitimi sonunda bu eğitimle ilgili olarak hazırladıkları Staj Defteri ve Staj Raporları ile işyeri raporlarının değerlendirilmesini kapsamaktadır.

Öğrenciler seçtikleri konularla ilgili, bilimsel bir projede aranan tüm niteliklere sahip bir çalışma yaparak, derledikleri kuramsal bilgileri, yaptıkları araştırmalarla ve uygulamalarla destekleyerek bir proje hazırlarlar.

Türk İnkılabının Anlam ve Önemi, Yakınçağ'da Osmanlı Devleti ve Çöküş Nedenleri, Osmanlı Devleti’ni Kurtarma Çabaları; İlk Islahatlar, Nizâm-ı Cedit Islahatları, II. Mahmut Devri Islahatları, Tanzimât Dönemi, Meşrutiyet Yönetimine Geçiş; Birinci ve İkinci Meşrutiyet Dönemleri, Osmanlı Devleti’nin Son Dönemlerinde Ortaya Çıkan Düşünce Akımları, XX. Yüzyılın Başında Osmanlı Devleti’nin Girdiği Savaşlar; Trablusgarp Savaşı, Balkan, Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı, Nedenleri, Gelişmeleri ve Sonuçları, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin Savaştığı Cepheler ve Sonuçları, Osmanlı Devleti’nin Paylaşılması Hakkında Gizli Antlaşmalar, Mondros Ateşkes Antlaşması ve Tepkiler, Mustafa Kemal Paşa’nın Hayatı, İzmir’in Yunanlılar Tarafından İşgali ve İşgale Karşı Gösterilen Tepkiler, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a Çıkışı ve Teşkilatlandırma Faaliyetler, Mustafa Kemal Paşa’nın Milli Mücadele’yi Teşkilatlandırma Çalışmaları; Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongreleri, Amasya Görüşmeleri ve Protokolları, Son Osmanlı Meclisi Mebusan’ın İstanbul’da Toplanması ve Misak-ı Millî Kararları, İstanbul’un İtilaf Devletleri Tarafından İşgali ve İşgale Karşı Tepkiler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Ankara’da Açılması ile Aldığı İlk Kararlar ve Uygulamaları, Milli Mücadele Döneminde Başgösteren Ayaklanmalar, Türkiye’yi Paylaşma Tasarıları ve Sevr Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı, Savaş Dönemi; Milli Ordunun Kuruluşu, Doğu Cephesi; Ermeni Sorunu ve Ermenilerle Yapılan Savaşlar, Güney Cephesi’nde Kuvay-i Milliye’nin Doğuşu ve Fransızlarla Yapılan Savaşlar, Batı Cephesi’nde Düzenli Ordunun Yunan Ordusuyla Yaptığı Savaşlar; I. İnönü Savaşı ve Diplomasi Alanındaki Gelişmeler, II. İnönü Savaşı, Sakarya Meydan Savaşı, Büyük Taarruz, Büyük Zafer, Siyasi Mücadele ve Barış; Mudanya Ateşkes Antlaşması, Lozan Barış Konferansı ve Barış Antlaşması, Türk İnkılabının Nitelikleri ve Hedefleri, Siyasal Alandaki İnkılaplar, İlk Anayasalar ve Anayasa Değişiklikleri, Çok Partili Döneme Geçiş Denemeleri ve İnkılaba Karşı Tepkiler, Hukuk, Eğitim ve Kültür Alanlarında Yapılan İnkılaplar, Toplumsal Alandaki Düzenlemeler, Ekonomik Alanda Gelişmeler, Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası ve Gelişmeleri (1923-1932), Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası ve Gelişmeleri (1932-1938), İkinci Dünya Savaşı ve Sonrasında Türk Dış Politikası, Çok Partili Döneme Geçiş, Türk İnkılabının Temel İlkeleri.

Dil Nedir?
Dilin Doğuşu ile İlgili Teoriler
Dilin “Düşünce”, “Toplum” Kavramlarıyla İlişkileri
Dilin “Kültür” ve “Tarih” Kavramlarıyla İlişkileri
Dil Türleri: Ortak Dil, Üst Dil, Geçer Dil, Argo, Jargon
Türkçenin Tarihî Gelişimi I: Orhun Türkçesi, Uygur Türkçesi
Türkçenin Tarihî Gelişimi II: Karahanlı Türkçesi, Anadolu Selçuklu Dönemi
Türkçeleri
Metin İnceleme
Türkçenin Tarihî Gelişimi III: Beylikler Dönemi Türkçesi, Osmanlı Türkçesi
Metin İnceleme
Atatürk’ün Türk Diline Yaklaşımı ve Dil Devrimi
Metin İnceleme
Ses Bilgisi I: Türkçenin Ses Özellikleri
Ses Bilgisi II: Türkçenin Diksiyon Kuralları ve Yaygın Hatalar
Ara Sınav
Yazım Kuralları: “de” / “ki” Bağlaçlarının Yazımı, Düzeltme İşaretinin Kullanımı, Birleşik Kelimelerin Yazımı
Uygulama: Gündelik Yaşamda Sıklıkla Yanlış Yazılan Kelimeler
Metin İnceleme
Noktalama İşaretleri: Virgül, Noktalı Virgül, Tırnak ve Tek Tırnak İşareti, Kesme İşareti
Metin İnceleme
Anlatım Bozuklukları
Anlatım Bozuklukları Uygulama: Günümüzde Yaygın Hatalar
Anlatım Bilgisine Giriş: Öznel ve Nesnel Anlatım
Bilimsel Yazma İlkeleri: Alıntı, Aktarma, Kaynak Gösterme, Künye Oluşturma,
Dipnot Verme, Kaynakça Düzenleme
Metin İnceleme
Paragraf ve Düşünceyi Geliştirme Yolları
Düşünsel Yazılar: Deneme, Makale, Fıkra, Eleştiri
Edebi Türler: Hikâye, Şiir ve Roman
Sözlü Anlatım ve Türleri: Mülakat, Panel, Sempozyum, Konferans, Seminer

Bu dersin sonunda öğrenci;
1. İşyeri tehlike ve risk faktörlerini tanıyabilecektir.
2. Risk değerlendirmenin temel ilkelerini kavrayacaktır.
3. İşyerinde risk analizini rapor edebilecektir.
4. Kaza oluşmaması için alınması gereken önlemleri rapor edebilecektir

Çalışma hayatında risk faktörleri/ fiziksel risk etmenleri / biyolojik risk etmenleri / Psikososyal risk etmenleri / çalışma hayatında stres/ mobbing / ergonomik risk faktörleri / kimyasal risk etmenleri / özel politika gerektiren gruplar

Bu dersin sonunda öğrenci; Elektrikli işleri ve iş güvenliği kavramını ele alır. Bu iki kavramın birbirine etkisi ve ilgisini açıklamaya odaklanır. Elektrik ve gerilim kademeleri hakkında bilgi, enerji dağıtım hatalarının genel yapısı, dağıtım tabloları, sigorta hakkında genel bilgiler, priz ve anahtar grupları, elektrik lambalarının genel yapısı, elektrik tesislerinde güvenlik önlemleri, yıldırımın tanımı, iş güvenliği konuları ile ilişkisini ele alınır.

İşyerlerinde çevre koruma ve kurtarma uygulamaları ile birlikte çevre mevzuatı, çevre yönetim sistemleri ve OHSAS 18001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi, İSG uzmanının çevre yönetimi alanında iş yerlerindeki görevleri, Yönetim Sistemi Uygulama Sorunları, Olay İncelemeleri.

 

Etik ve İş etiği alanında teorik bilgilerin yanında, etik yönetimi, etik ikilemlerin çözümü, gri alanların önlenmesi, etik kod oluşturma ve uygulama, mesleki etik kodların uygulanmasına dönük alanları içerir.

Pazarlamanın tanımı, kapsamı, gelişimi, pazarlama kavramı ve yeni trendler, pazarlama çevresi, stratejik planlama ve pazarlamanın rolü, pazarlama araştırması ve bilgi sistemi, tüketici pazarları ve tüketici davranışı, endüstriyel pazarlar ve uluslararası pazarlar, pazar bölümlendirme, hedefleme, konumlandırma ve satış tahminleri, mamul, fiyat, tutundurma (pazarlama iletişimi), kişisel satış ve satış geliştirme, reklam ve halkla ilişkiler, internette pazarlama ve doğrudan pazarlama, dağıtım: dağıtım kanalları, tedarik zinciri yönetimi ve lojistik, pazarlama yönetiminde organizasyon, uygulama ve denetim, hizmet pazarlaması, uluslararası pazarlama.

Girişim, girişimci, girişimcilik; Girişimci ve yönetici (profesyonel yönetici) arasındaki benzerlik ve farklar; Girişimcinin işletme başarısındaki rolü ve önemi; Girişimcilik ve küçük-orta boy işletmeciliği ön plana çıkaran eğilimler; Küreselleşme; Dünyada ve Türkiye'de girişimcilik; Girişimci ve KOBİ'lerle ilgili gelişmeler (toplam istihdamda girişimcilerin payı, girişimci sayısındaki değişim); Kadın girişimcilik; Türkiye'de girişimci adaylarına öneriler; Yenilik; Yeni fikirler ve buluşlar; Girişim riskleri; Başarılı girişimcilerden örnekler. 

Bu dersin sonunda öğrenci;
1.Yapı işlerindeki mevcut tehlikeleri bilecektir.
2.Yapı işlerinde ortaya çıkabilecek iş güvenliği risklerini derecelendirip raporlayabilecektir.
3.Yapı işlerinin kapsadığı işleri (yüksekte çalışma, kazı, yıkım vb.) tanımlayabilecektir.
4.Yapı işleri ile ilgili mevzuatı yorumlayabilecektir.
5.Yapı işlerinde risk analizi rapor edebilecektir.
6. Yapı işlerinde alınması gereken önlemleri bilir.
7. Yapı işlerinde kullanılan iş güvenliği ekipmanlarını tanımlayabilecektir.
8. İş ekipmanlarının bakım kontrol ve fenni muayenelerinin takibini yapabilecektir.
8. İş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili mevzuatı yorumlayabilecektir.

Kariyer Yönetimi, Zeka, Yetenek, Kişilik, SWOT Analizi, Uluslararası Değişim Programları, İletişim Becerileri, CV hazırlama, Ön Yazı Hazırlama, Sektörleri Tanıma, Girişimcilik