Dersler

Sağlıklı ve hastalıklı ağız ve diş dokularının tanıtılması,ağız sağlığının genel sağlıkla bağlantısı,dişlerin fonksiyon ve patolojilerinde ilgili klinik bölümler kapsamında teşhis ve tedavi uygulamalarının anlatılmasıdır.

Anatomik düzlemler, Baş-boyun anatomisine ait kavramlar, Baş-boyun bölgesi kemikleri, Çiğneme sistemi, Süt ve sürekli dişler, Diş numaralandırma sistemleri, Üst-alt santral dişler,Alt-üst lateral dişler, Alt-üst kanin dişler, Anterior dişlerin farkları, Alt-üst 1. Ve 2. Premolar dişler, Alt-üst 1. Molar dişler, Alt –üst 2. Molar dişler, Alt-üst 3. Molar dişlerin morfolojik özellikleri.

Dental bir ofiste girişimsel her türlü işlemde kullanılmak üzere bulunması gereken temel cihaz,makine,el aleti,sarf malzeme vb.dental madde ve ekipmanların klinik uygulama alanlarına göre sınıflandırarak, içerik ve gerekliliklerine göre tanıtılmasıdır.

Mesleki terminoloji kapsamında, diş hekimliğinin her alanında kullanılan terimlerin benimsenmelerinin sağlanması ve bunu görsel kaynaklarla destekleyerek öğrenciler tarafından içselleştirilmesi. Anatomi, mikroorganizma gibi konular hakkında da bilgi sahibi hale getirilerek bağlantı kurulmasının olağan hale getirilmesi hedeflenir.

Yönetim Şeması, Akademik Birimler, Akademik Takvim, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ( Yapısı, Görevleri), Kütüphane Daire Başkanlığı (Yapısı, Görevleri), Kütüphanenin Sunduğu Hizmetler, Kütüphane Araştırma ve Bilgi Kaynakları, Web aracılığıyla kütüphane kataloğu tarama, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Öğrenci Kulüpleri, (Yapısı, Görevleri), Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, Yükseköğretim Kurumları Disiplin Yönetmeliği, Yükseköğretim Kanunu Yönetmeliği, Erasmus Ofisi, Tanıtım ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü (Yapısı ve Görevleri),

İnternet Ve İnternet Tarayıcısı, Elektronik Posta Yönetimi, Haber Grupları / Forumlar, Web Tabanlı Öğrenme, Kişisel Web Sitesi Hazırlama, Elektronik Ticaret, Kelime İşlemci Programında Özgeçmiş, İnternet Ve Kariyer, İş Görüşmesine Hazırlık, İşlem Tablosu, Formüller Ve Fonksiyonlar, Grafikler, Sunu Hazırlama, Tanıtıcı Materyal Hazırlama. Microsoft Office ve Open Office uygulamaları

Ders içeriği; mesleğin tarihsel gelişiminden başlayarak,deontolojik, ve tıbbi etik ilkelerinin ışığında hasta ,hekim hakları,olası etik sorunlar vb.durumlarda görev,yetki ve sorumlulukları içeren temel bilgilerden oluşur.

İlaçlar bilgisi veya canlı sistemler üzerindeki ilaç etkisini inceleyen bilim dalı olan Farmakoloji tanıtılmakta, kimyasal maddelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini, kaynaklarını ve elde edilme yollarını canlı organizmada uğradığı değişikliklerle etki şekillerini farklı amaçlarla kullanılma seçeneklerini ve canlılara yönelik istenmeyen etkilerinden, ilaçların vücuda verildikten sonra zamana bağlı değişimleri ve farmakodinamiği, otonom ve merkezi sinir sistemini etkileyen ilaçlar, anestezi ve kas gevşeticiler hakkında bilgi verir.

Radyasyon Güvenliği, Radyasyonun Biyolojik Etkileri, Diş hekimliğinde kullanılan radyoloji makinalarının bölümleri, çalışmaları,hastanın hazırlanması ve radyografilerin alınması. Röntgen cihazının ve hastanın hazırlanması, kişisel hazırlık.öncesinde,sırasında ve sonrasında hasta bakımı. Karanlık oda, otomatik banyo cihazı, banyo solusyonları, röntgen filmlerinin öğrenilmesi.

Klinik bilimler dersi kapsamında tüm Dental Klinikler anlatılacak, bu kliniklerde kullanı-lan aletler ve bu aletlerin bakımı öğretilecektir. Öğrenci her bir klinik için spesifik bilgi sahibi olacaktır

Bu ders kapsamında öğrencilerin yetkin bir şekilde sterilizason ve dezenfeksiyon iş-lemlerine ve bu işlemlerin gerekliliklerine özen göstermeleri sağlanır. Öğrencilerin uy-gun şekilde işlemleri yapabilmesi, hataları algılayabilecek aşamaya gelmesi hedeflenir.

Ders içeriği; temel tıbbi etik ve deontoloji kavramlarının ve ilkelerinin ışığında sağlık çalışanı,hasta ve hekim ilişkilerinin, hukuki ve tıbbi olarak karşılaşılan ikilemlerin çözümünü yapacak etik değerlerin kazandırılmasına yönelik bilgi ,beceri ve tutum oluşturmayı sağlayan değerler eğitimidir..

14 hafta boyunca öğrencilerin alet kullanılmasını öğretmek ve diş hekimiyle beraber çalışırken dikkat edilmesi gereken detaylar. Ergonomik çalışma sistemi, alet pratiği öğretilmesi.

Sağlık kavramı ve belirleyicileri, sağlık hizmetleri kavramı, özellikleri ve sınıflandırılması, Türkiye’de sağlık hizmetlerinin gelişimi ve örgütlenmesi, hastane kavramı, hastanelerde enformasyon, sağlık incangücü planlaması, afet yönetimi ve acil sağlık hizmetleri, sağlık kurumlarında halkla ilişkiler, sağlık iletişimi, hasta hakları ve sağlıkta etik kavramı, sağlık mevzuatı, sağlıkla ilgili uluslararası kuruluşlar

Bu dersin amacı İngilizceye temel düzeyde bir başlangıç yapmak ve öğrencilerin günlük hayatta ve iş yaşamlarında İngilizce kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneklerini geliştirmektir.

İş güvenliğinin tanımı ve tarihçesi, Kaza oluşumu ve çeşitleri, Meslek Hastalıkları ve korunma yolları, Ergonomi, Atölyede elektrikli ve elektriksiz aletlerde iş güvenliği, İş güvenliğinde Koruyucular, İlkyardım kuralları, Yangın ve Patlamalarda güvenlik önlemleri, İş Güvenliği ve işçi sağlığı mevzuatı ve İş Güvenliği Soruşturması.

Bu programda okuyan öğrencilerin iki yıl boyunca gördükleri teorik dersleri yerinde uygulamak amacıyla gerek özel gerek kamu kurum ve kuruluşlarında yaptıkları staj eğitimi sonunda bu eğitimle ilgili olarak hazırladıkları Staj Defteri ve Staj Raporları ile işyeri raporlarının değerlendirilmesini kapsamaktadır.

Öğrenciler seçtikleri konularla ilgili, bilimsel bir projede aranan tüm niteliklere sahip bir çalışma yaparak, derledikleri kuramsal bilgileri, yaptıkları araştırmalarla ve uygulamalarla destekleyerek bir proje hazırlarlar.

Türk İnkılabının Anlam ve Önemi, Yakınçağ'da Osmanlı Devleti ve Çöküş Nedenleri, Osmanlı Devleti’ni Kurtarma Çabaları; İlk Islahatlar, Nizâm-ı Cedit Islahatları, II. Mahmut Devri Islahatları, Tanzimât Dönemi, Meşrutiyet Yönetimine Geçiş; Birinci ve İkinci Meşrutiyet Dönemleri, Osmanlı Devleti’nin Son Dönemlerinde Ortaya Çıkan Düşünce Akımları, XX. Yüzyılın Başında Osmanlı Devleti’nin Girdiği Savaşlar; Trablusgarp Savaşı, Balkan, Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı, Nedenleri, Gelişmeleri ve Sonuçları, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin Savaştığı Cepheler ve Sonuçları, Osmanlı Devleti’nin Paylaşılması Hakkında Gizli Antlaşmalar, Mondros Ateşkes Antlaşması ve Tepkiler, Mustafa Kemal Paşa’nın Hayatı, İzmir’in Yunanlılar Tarafından İşgali ve İşgale Karşı Gösterilen Tepkiler, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a Çıkışı ve Teşkilatlandırma Faaliyetler, Mustafa Kemal Paşa’nın Milli Mücadele’yi Teşkilatlandırma Çalışmaları; Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongreleri, Amasya Görüşmeleri ve Protokolları, Son Osmanlı Meclisi Mebusan’ın İstanbul’da Toplanması ve Misak-ı Millî Kararları, İstanbul’un İtilaf Devletleri Tarafından İşgali ve İşgale Karşı Tepkiler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Ankara’da Açılması ile Aldığı İlk Kararlar ve Uygulamaları, Milli Mücadele Döneminde Başgösteren Ayaklanmalar, Türkiye’yi Paylaşma Tasarıları ve Sevr Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı, Savaş Dönemi; Milli Ordunun Kuruluşu, Doğu Cephesi; Ermeni Sorunu ve Ermenilerle Yapılan Savaşlar, Güney Cephesi’nde Kuvay-i Milliye’nin Doğuşu ve Fransızlarla Yapılan Savaşlar, Batı Cephesi’nde Düzenli Ordunun Yunan Ordusuyla Yaptığı Savaşlar; I. İnönü Savaşı ve Diplomasi Alanındaki Gelişmeler, II. İnönü Savaşı, Sakarya Meydan Savaşı, Büyük Taarruz, Büyük Zafer, Siyasi Mücadele ve Barış; Mudanya Ateşkes Antlaşması, Lozan Barış Konferansı ve Barış Antlaşması, Türk İnkılabının Nitelikleri ve Hedefleri, Siyasal Alandaki İnkılaplar, İlk Anayasalar ve Anayasa Değişiklikleri, Çok Partili Döneme Geçiş Denemeleri ve İnkılaba Karşı Tepkiler, Hukuk, Eğitim ve Kültür Alanlarında Yapılan İnkılaplar, Toplumsal Alandaki Düzenlemeler, Ekonomik Alanda Gelişmeler, Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası ve Gelişmeleri (1923-1932), Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası ve Gelişmeleri (1932-1938), İkinci Dünya Savaşı ve Sonrasında Türk Dış Politikası, Çok Partili Döneme Geçiş, Türk İnkılabının Temel İlkeleri.

Dil Nedir?
Dilin Doğuşu ile İlgili Teoriler
Dilin “Düşünce”, “Toplum” Kavramlarıyla İlişkileri
Dilin “Kültür” ve “Tarih” Kavramlarıyla İlişkileri
Dil Türleri: Ortak Dil, Üst Dil, Geçer Dil, Argo, Jargon
Türkçenin Tarihî Gelişimi I: Orhun Türkçesi, Uygur Türkçesi
Türkçenin Tarihî Gelişimi II: Karahanlı Türkçesi, Anadolu Selçuklu Dönemi
Türkçeleri
Metin İnceleme
Türkçenin Tarihî Gelişimi III: Beylikler Dönemi Türkçesi, Osmanlı Türkçesi
Metin İnceleme
Atatürk’ün Türk Diline Yaklaşımı ve Dil Devrimi
Metin İnceleme
Ses Bilgisi I: Türkçenin Ses Özellikleri
Ses Bilgisi II: Türkçenin Diksiyon Kuralları ve Yaygın Hatalar
Ara Sınav
Yazım Kuralları: “de” / “ki” Bağlaçlarının Yazımı, Düzeltme İşaretinin Kullanımı, Birleşik Kelimelerin Yazımı
Uygulama: Gündelik Yaşamda Sıklıkla Yanlış Yazılan Kelimeler
Metin İnceleme
Noktalama İşaretleri: Virgül, Noktalı Virgül, Tırnak ve Tek Tırnak İşareti, Kesme İşareti
Metin İnceleme
Anlatım Bozuklukları
Anlatım Bozuklukları Uygulama: Günümüzde Yaygın Hatalar
Anlatım Bilgisine Giriş: Öznel ve Nesnel Anlatım
Bilimsel Yazma İlkeleri: Alıntı, Aktarma, Kaynak Gösterme, Künye Oluşturma,
Dipnot Verme, Kaynakça Düzenleme
Metin İnceleme
Paragraf ve Düşünceyi Geliştirme Yolları
Düşünsel Yazılar: Deneme, Makale, Fıkra, Eleştiri
Edebi Türler: Hikâye, Şiir ve Roman
Sözlü Anlatım ve Türleri: Mülakat, Panel, Sempozyum, Konferans, Seminer