Dersler

Doğuş Üniversitesinin Tarihçesi, Doğuş Üniversitesi Yönetim Şeması, Akademik Birimler, Akademik Takvim, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı (Yapısı, Görevleri), Kütüphane Daire Başkanlığı (Yapısı, Görevleri), Kütüphanenin Sunduğu Hizmetler, Kütüphane Araştırma ve Bilgi Kaynakları, Web aracılığıyla kütüphane kataloğu tarama, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Öğrenci Kulüpleri, (Yapısı, Görevleri), Doğuş Üniversitesi Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, Yükseköğretim Kurumları Disiplin Yönetmeliği, Yükseköğretim Kanunu Yönetmeliği, Erasmus Ofisi, Tanıtım ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü (Yapısı ve Görevleri), Doğuş Üniversitesi Mezunlar Derneği

İşletmeciliğin temel ilkeleri, İşletmenin çevresiyle ilişkisi ve sorumlulukları, İşletme türleri, işletmenin işlevleri, İşletmenin kuruluş çalışmaları, İşletmelerin kuruluş yeri seçiminde rol oynayan faktörler, İşletme büyüklüğü ve kapasite türleri, büyüklük ölçütleri..

Sayılar: doğal sayılar, tam sayılar, rasyonel sayılar, ondalık yazılış, gerçek sayılar. Oran ve orantı: Oran ve orantı problemleri. Yüzde ve faiz oranları: Ondalık sayılarla hesaplamalar, yüzde problemleri, basit faiz, bileşik faiz ve faiz problemleri.

Beslenmeye giriş ve temel kavramlar, beslenme şekilleri, beslenme fizyolojisi, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, su, beslenme hastalıkları, beslenme açısından enerji ve hesaplamaları, yaşlı, sporcu vb. değişik gruplarda beslenme şekilleri.

Yiyecek İçecek Hizmetleri ve Konu ile İlgili Temel Kavramlar, Yiyecek İçecek Hizmetlerinde Yönetim Süreci Yiyecek İçecek İşletmelerinde Kuruluş Çalışmaları ve Araştırmaları, Yiyecek İçecek Bölümü Organizasyon Yapısı, Yiyecek içecek Hizmetlerinde Hijyen ve Sanitasyon Yiyecek İçecek Hizmetlerinin Pazarlanması, Yiyecek içecek hizmetlerinde Menü Planlama, Yiyecek İçecek hizmetleri Maliyet Kontrolü, Konuk İlişkileri ve Şikayetler ile ilgilenme, Yiyecek İçecek Hizmetlerinde Servis Hizmetleri, Yiyecek-İçecek Salon Hazırlama ve İşleyişi

Bu dersi tamamladıktan sonra öğrenciler;
- Bıçak ve bıçak seti seçmeyi anlamak
- Güvenli ve doğru şekilde şef bıçağını kullanmayı anlamak
- Şef bıçağını akıcı ve rahat kullanmayı öğrenmek
- Kesim tekniklerini özgüven ve standartlar çerçevesinde kesmeyi öğrenmek
- Bıçak ve ekipmanları, keskin uygun koşullarda saklanması ve bakımını oğrenmek

İnternet Ve İnternet Tarayıcısı, Elektronik Posta Yönetimi, Haber Grupları / Forumlar, Web Tabanlı Öğrenme, Kişisel Web Sitesi Hazırlama, Elektronik Ticaret, Kelime İşlemci Programında Özgeçmiş, İnternet Ve Kariyer, İş Görüşmesine Hazırlık, İşlem Tablosu, Formüller Ve Fonksiyonlar, Grafikler, Sunu Hazırlama, Tanıtıcı Materyal Hazırlama. Microsoft Office ve Open Office uygulamaları

Hukukun tanımı, hukukun gerekliliği, toplum hayatını düzenleyen sosyal düzen kuralları, hukuk ile diğer sosyal düzen kuralları arasındaki ilişkiler ve farklar, kamu ve özel hukuk ayrımındaki kriterler, eşitlik, taraf kriterleri, kamu hukukunun dalları, kanunların tanımı, kabulü, yürürlüğe girmesi ve özellikleri.

Gıda Teknolojisine Giriş, Başlıca Gıda Muhafaza Yöntemleri, Sucuk, Salam – Sosis, Pastırma Üretimi ve Çeşitleri, İçme Sütü, Yoğurt, Ayran, Dondurma, Tereyağı ve Peynir Üretimi ve Çeşitleri, Tahıl Ürünleri Üretimi, Turşu Teknolojisi, Bitkisel Yağ Teknolojisi ve Zeytin Teknolojisi.

Stocklar için:

? Stock nedir anlamak
? Stock yapmanın prensiplerini öğrenmek
? Farklı stocklar hazırlamak
? Mirepoix hazırlamak ve kullanmak.

Soslar için:

? Sos Tarihi
? Sosları farketmek ve Sınıflandırmak
? Kıvam vericileri uygun biçimde kullanmak
? Klasik ve Modern sos örneklerini hazırlamak

Çorbalar için:

? Çorbaların Sınıflandırmasını öğrenmek
? Consomme’ hazırlamak ve berraklık prosedürüne uymak
? Kremalı ve Püre çorbaları hazırlamak
? Soğuk Çorbaları hazırlamak

Basit hamur çeşitleri, (yumurta ilavesi ile yapılan, sıvı yağ ilavesi ile yapılan, yoğurt ilavesi ile yapılan ve diğerleri basit hamurlar), basit hamur hazırlamada kullanılan ürünlerin özellikleri (un, su, tuz, diğerleri), yufka, cızlama, börekler, mantı, su böreği, gözleme vb pişirimi. Dekor ekmek hazırlamanın önemi ve kullanıldığı yerler, dekor ekmek hazırlama. Milföy hamurunun hazırlanması, hamurun kıvamı, hamuru açarak şekillendirmek, milföy hamurundan börek hazırlama, şekil verme, pişirme, mayalandırma yöntemleri. Kültürümüzde ekmeğin yeri ve önemi, ekmek çeşitlerinin hazırlanması (focaccia ekmeği, sade ekmek, sütlü ekmek vs), mayalı hamurlar ürün hazırlama (poğaçalar, sandviçler /hamburger ekmeği, çörekler, simitler, börekler, kruvasan) pizza hamurunun hazırlanması, pizza sosunun hazırlanması, pizza yapımı, pişmiş hamurdan ürün hazırlanması, kek çeşitleri hazırlama, pandispanya hazırlama, pandispanya pişirme, sütlaç, kazandibi, krem karamel, keşkül gibi sütlü tatlılar pişirme, tart, tartölet, pay ve kiş hazırlama, aşure, helva pişirme, şeker hamurundan ve çikolatadan dekoratif şekil yapımı.

Gıda Hijyenine Giriş, Kontaminasyon Kaynakları, Gıda Zehirlenmeleri ve Alerjileri, Gıdalarda Bulunan Zararlı ve Etken Maddeler, Gıdalarda Mİkrobiyal Gelişme üzerine Etkili Faktörler, Temizlik ve Dezenfeksiyon, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, Personel ve Tesis Hijyeni, Üretim ve Servis Aşamalarında Hijyen Kuralları

Kalite kavramı, Standart ve standardizasyon. Standardın üretim ve hizmet sektöründe önemi, Toplam kalite yönetimi, Ölçme, analiz, iyileştirme, Yönetim kalitesi ve standartları, Çevre standartları, İş sağlığı ve güvenliği standartları, Kalite yönetim sistemi modelleri, Stratejik yönetim, Yönetime katılma, Süreç yönetimi, Kaynak yönetimi, Efqm mükemmellik modeli

Dünya mutfak kültürlerinin gelişimi, tarihsel sınırları içerisinde belirli özellikleri, mutfaklar arasında etkileşim, endüstriyel mutfağın doğuşu, turizm ve mutfak kültürü, mutfağın turizm kanalı ile pazarlanması gastronomi turizminde dünya mutfaklarının önemi.

Türk mutfağının genel yapısı, Türk mutfağının geçmişten günümüze oluşum evreleri, etkilendiği diğer mutfaklar; Türk mutfağında kullanılan malzemeler; Türk mutfağını oluşturan temel yemek teknikleri; Osmanlı mutfağı, Anadolu’nun değişik bölgelerinde uygulanan ve uygulanmakta olan değişik mutfak uygulamaları

El becerisinin ve tekniklerin daha etkin kullanma hamur çeşitleri özgün reçeteler yemek ve mönü sentez mantarların özellikleri bakliyat yapım teknikleri mezelerin kültürü ve sentezi flambe sufle yapımının inceliklerini içermektedir.

Bu dersin amacı İngilizceye temel düzeyde bir başlangıç yapmak ve öğrencilerin günlük hayatta ve iş yaşamlarında İngilizce kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneklerini geliştirmektir.

İletişim kavramı, iletişim süreci, sözel iletişim, sözsüz iletişim, bireylerarası iletişim, grup iletişimi, örgüt içi iletişim, kitle iletişimi, çevrimiçi iletişim, kültürlerarası iletişim.

İş güvenliğinin tanımı ve tarihçesi, Kaza oluşumu ve çeşitleri, Meslek Hastalıkları ve korunma yolları, Ergonomi, Atölyede elektrikli ve elektriksiz aletlerde iş güvenliği, İş güvenliğinde Koruyucular, İlkyardım kuralları, Yangın ve Patlamalarda güvenlik önlemleri, İş Güvenliği ve işçi sağlığı mevzuatı ve İş Güvenliği Soruşturması.

Bu programda okuyan öğrencilerin iki yıl boyunca gördükleri teorik dersleri yerinde uygulamak amacıyla gerek özel gerek kamu kurum ve kuruluşlarında yaptıkları staj eğitimi sonunda bu eğitimle ilgili olarak hazırladıkları Staj Defteri ve Staj Raporları ile işyeri raporlarının değerlendirilmesini kapsamaktadır.

Öğrenciler seçtikleri konularla ilgili, bilimsel bir projede aranan tüm niteliklere sahip bir çalışma yaparak, derledikleri kuramsal bilgileri, yaptıkları araştırmalarla ve uygulamalarla destekleyerek bir proje hazırlarlar.

Türk İnkılabının Anlam ve Önemi, Yakınçağ'da Osmanlı Devleti ve Çöküş Nedenleri, Osmanlı Devleti’ni Kurtarma Çabaları; İlk Islahatlar, Nizâm-ı Cedit Islahatları, II. Mahmut Devri Islahatları, Tanzimât Dönemi, Meşrutiyet Yönetimine Geçiş; Birinci ve İkinci Meşrutiyet Dönemleri, Osmanlı Devleti’nin Son Dönemlerinde Ortaya Çıkan Düşünce Akımları, XX. Yüzyılın Başında Osmanlı Devleti’nin Girdiği Savaşlar; Trablusgarp Savaşı, Balkan, Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı, Nedenleri, Gelişmeleri ve Sonuçları, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin Savaştığı Cepheler ve Sonuçları, Osmanlı Devleti’nin Paylaşılması Hakkında Gizli Antlaşmalar, Mondros Ateşkes Antlaşması ve Tepkiler, Mustafa Kemal Paşa’nın Hayatı, İzmir’in Yunanlılar Tarafından İşgali ve İşgale Karşı Gösterilen Tepkiler, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a Çıkışı ve Teşkilatlandırma Faaliyetler, Mustafa Kemal Paşa’nın Milli Mücadele’yi Teşkilatlandırma Çalışmaları; Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongreleri, Amasya Görüşmeleri ve Protokolları, Son Osmanlı Meclisi Mebusan’ın İstanbul’da Toplanması ve Misak-ı Millî Kararları, İstanbul’un İtilaf Devletleri Tarafından İşgali ve İşgale Karşı Tepkiler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Ankara’da Açılması ile Aldığı İlk Kararlar ve Uygulamaları, Milli Mücadele Döneminde Başgösteren Ayaklanmalar, Türkiye’yi Paylaşma Tasarıları ve Sevr Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı, Savaş Dönemi; Milli Ordunun Kuruluşu, Doğu Cephesi; Ermeni Sorunu ve Ermenilerle Yapılan Savaşlar, Güney Cephesi’nde Kuvay-i Milliye’nin Doğuşu ve Fransızlarla Yapılan Savaşlar, Batı Cephesi’nde Düzenli Ordunun Yunan Ordusuyla Yaptığı Savaşlar; I. İnönü Savaşı ve Diplomasi Alanındaki Gelişmeler, II. İnönü Savaşı, Sakarya Meydan Savaşı, Büyük Taarruz, Büyük Zafer, Siyasi Mücadele ve Barış; Mudanya Ateşkes Antlaşması, Lozan Barış Konferansı ve Barış Antlaşması, Türk İnkılabının Nitelikleri ve Hedefleri, Siyasal Alandaki İnkılaplar, İlk Anayasalar ve Anayasa Değişiklikleri, Çok Partili Döneme Geçiş Denemeleri ve İnkılaba Karşı Tepkiler, Hukuk, Eğitim ve Kültür Alanlarında Yapılan İnkılaplar, Toplumsal Alandaki Düzenlemeler, Ekonomik Alanda Gelişmeler, Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası ve Gelişmeleri (1923-1932), Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası ve Gelişmeleri (1932-1938), İkinci Dünya Savaşı ve Sonrasında Türk Dış Politikası, Çok Partili Döneme Geçiş, Türk İnkılabının Temel İlkeleri.

Dil Nedir?
Dilin Doğuşu ile İlgili Teoriler
Dilin “Düşünce”, “Toplum” Kavramlarıyla İlişkileri
Dilin “Kültür” ve “Tarih” Kavramlarıyla İlişkileri
Dil Türleri: Ortak Dil, Üst Dil, Geçer Dil, Argo, Jargon
Türkçenin Tarihî Gelişimi I: Orhun Türkçesi, Uygur Türkçesi
Türkçenin Tarihî Gelişimi II: Karahanlı Türkçesi, Anadolu Selçuklu Dönemi
Türkçeleri
Metin İnceleme
Türkçenin Tarihî Gelişimi III: Beylikler Dönemi Türkçesi, Osmanlı Türkçesi
Metin İnceleme
Atatürk’ün Türk Diline Yaklaşımı ve Dil Devrimi
Metin İnceleme
Ses Bilgisi I: Türkçenin Ses Özellikleri
Ses Bilgisi II: Türkçenin Diksiyon Kuralları ve Yaygın Hatalar
Ara Sınav
Yazım Kuralları: “de” / “ki” Bağlaçlarının Yazımı, Düzeltme İşaretinin Kullanımı, Birleşik Kelimelerin Yazımı
Uygulama: Gündelik Yaşamda Sıklıkla Yanlış Yazılan Kelimeler
Metin İnceleme
Noktalama İşaretleri: Virgül, Noktalı Virgül, Tırnak ve Tek Tırnak İşareti, Kesme İşareti
Metin İnceleme
Anlatım Bozuklukları
Anlatım Bozuklukları Uygulama: Günümüzde Yaygın Hatalar
Anlatım Bilgisine Giriş: Öznel ve Nesnel Anlatım
Bilimsel Yazma İlkeleri: Alıntı, Aktarma, Kaynak Gösterme, Künye Oluşturma,
Dipnot Verme, Kaynakça Düzenleme
Metin İnceleme
Paragraf ve Düşünceyi Geliştirme Yolları
Düşünsel Yazılar: Deneme, Makale, Fıkra, Eleştiri
Edebi Türler: Hikâye, Şiir ve Roman
Sözlü Anlatım ve Türleri: Mülakat, Panel, Sempozyum, Konferans, Seminer

Pazarlamanın tanımı, kapsamı, gelişimi, pazarlama kavramı ve yeni trendler, pazarlama çevresi, stratejik planlama ve pazarlamanın rolü, pazarlama araştırması ve bilgi sistemi, tüketici pazarları ve tüketici davranışı, endüstriyel pazarlar ve uluslararası pazarlar, pazar bölümlendirme, hedefleme, konumlandırma ve satış tahminleri, mamul, fiyat, tutundurma (pazarlama iletişimi), kişisel satış ve satış geliştirme, reklam ve halkla ilişkiler, internette pazarlama ve doğrudan pazarlama, dağıtım: dağıtım kanalları, tedarik zinciri yönetimi ve lojistik, pazarlama yönetiminde organizasyon, uygulama ve denetim, hizmet pazarlaması, uluslararası pazarlama.

 Etik ve İş etiği alanında teorik bilgilerin yanında, etik yönetimi, etik ikilemlerin çözümü, gri alanların önlenmesi, etik kod oluşturma ve uygulama, mesleki etik kodların uygulanmasına dönük alanları içerir.

Mutfakta yönetimsel fonksiyonlar, ölçeklerine göre mutfaklar, mutfak planı ve tasarımı ,mutfağın fiziki özellikleri , mutfak ekipmanları ve kullanımı , mutfakta satın alma ve teslim alma işlemleri

 Girişim, girişimci, girişimcilik; Girişimci ve yönetici (profesyonel yönetici) arasındaki benzerlik ve farklar; Girişimcinin işletme başarısındaki rolü ve önemi; Girişimcilik ve küçük-orta boy işletmeciliği ön plana çıkaran eğilimler; Küreselleşme; Dünyada ve Türkiye'de girişimcilik; Girişimci ve KOBİ'lerle ilgili gelişmeler (toplam istihdamda girişimcilerin payı, girişimci sayısındaki değişim); Kadın girişimcilik; Türkiye'de girişimci adaylarına öneriler; Yenilik; Yeni fikirler ve buluşlar; Girişim riskleri; Başarılı girişimcilerden örnekler

Salata Ve Salata Sosları, Ordövr, Meze Ve Sandviç, Soğuk Çorba Ve Zeytinyağlı Yemekler, Soğuk Tabak Hazırlama Ve Süsleme İşlemleri

Dünya medeniyetlerine ait geçmiş ve şimdiki zamana ilişkin tarif ve reçetelerin paylaşılması

Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulma nedenleri, patojen mikroorganizmalar, gıdaları dayandırma yöntemleri.

Tatlı yapım teknikleri kapsamında sütlü tatlılar , çikolatalı tatlılar , türk mutfağı tatlıları, şerbetli tatlılar , hamurlu tatlılar , pasta ,kek ve kurabiye yapım teknikleri ,meyveli tatlılar ve yapım teknikleri.

Tarif Geliştirme Ve Sunumun Özellikleri Ve Yapım Teknikleri, Çorbalarda Tarif Geliştirme Ve Sunum Teknikleri, Et Yemeklerinin Reçetelerinin Geliştirilmesi Ve Sunum Teknikleri,  Makarnaların Geliştirilmesi Ve Sunum Özellikleri Sebze Yemeklerinin Reçetelerinin Geliştirilmesi Ve Sunum Teknikleri Köfte Ve Hamur İşi Yemeklerinin Geliştirilmesi Ve Sunum Teknikler, Türk Mutfağında Özgün Reçeteler Oluşturma Ve Sunum Teknikleri, Dünya Mutfağında Özgün Tarif Geliştirme Ve Sunum Teknikleri, Tatlılarda Reçete Geliştirme Ve Sunum Teknikleri