Dersler

Yönetim Şeması, Akademik Birimler, Akademik Takvim, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ( Yapısı, Görevleri), Kütüphane Daire Başkanlığı (Yapısı, Görevleri), Kütüphanenin Sunduğu Hizmetler, Kütüphane Araştırma ve Bilgi Kaynakları, Web aracılığıyla kütüphane kataloğu tarama, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Öğrenci Kulüpleri, (Yapısı, Görevleri), Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, Yükseköğretim Kurumları Disiplin Yönetmeliği, Yükseköğretim Kanunu Yönetmeliği, Erasmus Ofisi, Tanıtım ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü (Yapısı ve Görevleri),

Zorunlu

İnternet Ve İnternet Tarayıcısı, Elektronik Posta Yönetimi, Haber Grupları / Forumlar, Web Tabanlı Öğrenme, Kişisel Web Sitesi Hazırlama, Elektronik Ticaret, Kelime İşlemci Programında Özgeçmiş, İnternet Ve Kariyer, İş Görüşmesine Hazırlık, İşlem Tablosu, Formüller Ve Fonksiyonlar, Grafikler, Sunu Hazırlama, Tanıtıcı Materyal Hazırlama. Microsoft Office ve Open Office uygulamaları

Zorunlu

Ders kapsamında kullanılacak tasarım programına giriş ve temel uygulamalar ile fotoğrafları işlemek, görsel düşünme yeteneğini geliştiren yaratıcı kompozisyonlar oluşturmak.

Zorunlu

Tasarım için gerekli sanat nesnelerinin biçimini oluşturan ( nokta, çizgi, doku renk, ışık - gölge, boşluk - doluluk, strüktür, ritm, tekrar, uygunluk, zıtlık, denge, sıra, düzen, bütünlük) elemanların yapısı kuramsal olarak öğretilir. Bu konuda üretilen projelerle de öğrenci uygulamalı olarak çalışılır. Bu ders ile öğrenciye, canlı cansız modelleri gözlemleyip inceleyerek ölçü-oran ve kompozisyon ilkelerine uygun çizme yeterlilikleri kazandırılacaktır.

Zorunlu

2 boyutlu tasarım çalışmaları, Katman özellikleri ve ayarları, 3 Boyutlu tasarım çalışmaları, Çizim komutlarının tanıtımı ve alıştırmalar, Render komutlarının tanıtımı, Ölçülendirme teknikleri, 3 boyutlu tasarım çalışmaları ve render.

Zorunlu

Tasarımın çeşitli alanlardaki endüstriyel tasarım örneklerini inceleme. İncelenen örneklerin tanıtımı. Teori ve görsellerle desteklenmiş anlatımların farklı tasarım yönleri üzerine genel bir anlayış geliştirilerek örnek taslak çizimlerinin yapılması ve tasarım programları üzerinden çizimlerinin yapılması. Öğrencinin diğer disiplinler özellikle de günlük kullanımda ve sanatsal bağlantısını kurması ve fikir sahibi olmasını sağlamak.

Zorunlu

Sanat, yaşam çevresi ve doğadan kaynaklanan özgün tasarımlar gözlenerek yeniden ele alınır ve projelerde temel tasarım elemanlarının kullanılması amaçlanır. Yüzey kompozisyonları yaparak nesneler dünyası araştırılır. Seçilen doğal nesneler yardımıyla çizginin, ışığın ve rengin yaratım ve anlatım dili keşfedilir. Bu ders, teknik çizim kurallarına göre temel geometrik formların, tek, iki ve üç kaçış noktalı perspektif çizim İki ve Üç Boyutlu Soyut Tasarım Geliştirme.

Zorunlu

Tasarım programları arayüz ve genel tanıtımı, Çeşitli çizim araçlarının anlatılması ve alıştırmalar, komutların anlatılması ve alıştırmalar, Çizgi-Yüzey ve alt komutlar, uygulamalar, Birim tekrarı, patern oluşturma ve aynalama işlemleri, Katı ve alt komutlar, Katman ayarları, 3 boyutlu temel geometrik şekiller ve tasarımda kullanım biçimleri, Obje çizimleri.

Zorunlu

Animasyon kısa tarihsel gelişimi ve türleri hakkında kapsamlı analiz. Üretim teknikleri ve zamanlama bilgisi. Çizgi Animasyon, Kukla Animasyonu, 3D Animasyon, Stop Motion Animasyonu, Gölge Oyunu Animasyonu animasyon türleri.

Zorunlu

Animasyonun 12 prensibi, Animasyon programı araçların kullanımı, ana kare ve ara kare oluşturma, basit yürüme, koşma, animasyonun 3 temel ilkesi, Uygulama çıktıları ile desteklenmesi.

Zorunlu

Programların araçlarının tanıtılması, hareketli görüntü oluşturulması, efekt mantığı, yazı efekti, kamera hareketleri, render sonrası video oluşturma.

Zorunlu

Tarih öncesi dönem ile animasyonun tarih içindeki gelişimi. Teknolojik gelişmelerin etkisinin irdelenmesi, tarihi öneme sahip araçların, tekniklerin ve animasyon filmlerinin işlenmesi.

Zorunlu

Bu programda okuyan öğrencilerin iki yıl boyunca gördükleri teorik dersleri yerinde uygulamak amacıyla gerek özel gerek kamu kurum ve kuruluşlarında yaptıkları staj eğitimi sonunda bu eğitimle ilgili olarak hazırladıkları Staj Defteri ve Staj Raporları ile işyeri raporlarının değerlendirilmesi.

Zorunlu

Öğrenciler seçtikleri konularla ilgili, bilimsel bir projede aranan tüm niteliklere sahip bir çalışma yaparak, derledikleri bilgileri, yaptıkları araştırmalarla ve uygulamalarla destekleyerek bir proje hazırlarlar.

Zorunlu

Kariyer Yönetimi, Zeka, Yetenek, Kişilik, SWOT Analizi, Uluslararası Değişim Programları, İletişim Becerileri, CV hazırlama, Ön Yazı Hazırlama, Sektörleri Tanıma, Girişimcilik

Zorunlu

Hukukun tanımı, hukukun gerekliliği, toplum hayatını düzenleyen sosyal düzen kuralları, hukuk ile diğer sosyal düzen kuralları arasındaki ilişkiler ve farklar, kamu ve özel hukuk ayrımındaki kriterler, eşitlik, taraf kriterleri, kamu hukukunun dalları, kanunların tanımı, kabulü, yürürlüğe girmesi ve özellikleri.

Zorunlu

Bu dersin amacı İngilizceye temel düzeyde bir başlangıç yapmak ve öğrencilerin günlük hayatta ve iş yaşamlarında İngilizce kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneklerini geliştirmektir.

Zorunlu

İş güvenliğinin tanımı ve tarihçesi, Kaza oluşumu ve çeşitleri, Meslek Hastalıkları ve korunma yolları, Ergonomi, Atölyede elektrikli ve elektriksiz aletlerde iş güvenliği, İş güvenliğinde Koruyucular, İlkyardım kuralları, Yangın ve Patlamalarda güvenlik önlemleri, İş Güvenliği ve işçi sağlığı mevzuatı ve İş Güvenliği Soruşturması.

Zorunlu

İş ortamındaki iletişimde sıkça kullanılan sözcükler, kalıplar, Şirketlerdeki birimler ve iş tanımları, Takım çalışması ve organizasyonlarda dikkat edilmesi gerekenler

Zorunlu

Türk İnkılabının Anlam ve Önemi, Yakınçağ'da Osmanlı Devleti ve Çöküş Nedenleri, Osmanlı Devleti’ni Kurtarma Çabaları; İlk Islahatlar, Nizâm-ı Cedit Islahatları, II. Mahmut Devri Islahatları, Tanzimât Dönemi, Meşrutiyet Yönetimine Geçiş; Birinci ve İkinci Meşrutiyet Dönemleri, Osmanlı Devleti’nin Son Dönemlerinde Ortaya Çıkan Düşünce Akımları, XX. Yüzyılın Başında Osmanlı Devleti’nin Girdiği Savaşlar; Trablusgarp Savaşı, Balkan, Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı, Nedenleri, Gelişmeleri ve Sonuçları, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin Savaştığı Cepheler ve Sonuçları, Osmanlı Devleti’nin Paylaşılması Hakkında Gizli Antlaşmalar, Mondros Ateşkes Antlaşması ve Tepkiler, Mustafa Kemal Paşa’nın Hayatı, İzmir’in Yunanlılar Tarafından İşgali ve İşgale Karşı Gösterilen Tepkiler, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a Çıkışı ve Teşkilatlandırma Faaliyetler, Mustafa Kemal Paşa’nın Milli Mücadele’yi Teşkilatlandırma Çalışmaları; Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongreleri, Amasya Görüşmeleri ve Protokolları, Son Osmanlı Meclisi Mebusan’ın İstanbul’da Toplanması ve Misak-ı Millî Kararları, İstanbul’un İtilaf Devletleri Tarafından İşgali ve İşgale Karşı Tepkiler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Ankara’da Açılması ile Aldığı İlk Kararlar ve Uygulamaları, Milli Mücadele Döneminde Başgösteren Ayaklanmalar, Türkiye’yi Paylaşma Tasarıları ve Sevr Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı, Savaş Dönemi; Milli Ordunun Kuruluşu, Doğu Cephesi; Ermeni Sorunu ve Ermenilerle Yapılan Savaşlar, Güney Cephesi’nde Kuvay-i Milliye’nin Doğuşu ve Fransızlarla Yapılan Savaşlar, Batı Cephesi’nde Düzenli Ordunun Yunan Ordusuyla Yaptığı Savaşlar; I. İnönü Savaşı ve Diplomasi Alanındaki Gelişmeler, II. İnönü Savaşı, Sakarya Meydan Savaşı, Büyük Taarruz, Büyük Zafer, Siyasi Mücadele ve Barış; Mudanya Ateşkes Antlaşması, Lozan Barış Konferansı ve Barış Antlaşması, Türk İnkılabının Nitelikleri ve Hedefleri, Siyasal Alandaki İnkılaplar, İlk Anayasalar ve Anayasa Değişiklikleri, Çok Partili Döneme Geçiş Denemeleri ve İnkılaba Karşı Tepkiler, Hukuk, Eğitim ve Kültür Alanlarında Yapılan İnkılaplar, Toplumsal Alandaki Düzenlemeler, Ekonomik Alanda Gelişmeler, Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası ve Gelişmeleri (1923-1932), Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası ve Gelişmeleri (1932-1938), İkinci Dünya Savaşı ve Sonrasında Türk Dış Politikası, Çok Partili Döneme Geçiş, Türk İnkılabının Temel İlkeleri.

Zorunlu

Dil Nedir?
Dilin Doğuşu ile İlgili Teoriler
Dilin “Düşünce”, “Toplum” Kavramlarıyla İlişkileri
Dilin “Kültür” ve “Tarih” Kavramlarıyla İlişkileri
Dil Türleri: Ortak Dil, Üst Dil, Geçer Dil, Argo, Jargon
Türkçenin Tarihî Gelişimi I: Orhun Türkçesi, Uygur Türkçesi
Türkçenin Tarihî Gelişimi II: Karahanlı Türkçesi, Anadolu Selçuklu Dönemi
Türkçeleri
Metin İnceleme
Türkçenin Tarihî Gelişimi III: Beylikler Dönemi Türkçesi, Osmanlı Türkçesi
Metin İnceleme
Atatürk’ün Türk Diline Yaklaşımı ve Dil Devrimi
Metin İnceleme

Ses Bilgisi I: Türkçenin Ses Özellikleri
Ses Bilgisi II: Türkçenin Diksiyon Kuralları ve Yaygın Hatalar
Yazım Kuralları: “de” / “ki” Bağlaçlarının Yazımı, Düzeltme İşaretinin Kullanımı, Birleşik Kelimelerin Yazımı
Uygulama: Gündelik Yaşamda Sıklıkla Yanlış Yazılan Kelimeler
Metin İnceleme
Noktalama İşaretleri: Virgül, Noktalı Virgül, Tırnak ve Tek Tırnak İşareti, Kesme İşareti
Metin İnceleme
Anlatım Bozuklukları
Anlatım Bozuklukları Uygulama: Günümüzde Yaygın Hatalar
Anlatım Bilgisine Giriş: Öznel ve Nesnel Anlatım
Bilimsel Yazma İlkeleri: Alıntı, Aktarma, Kaynak Gösterme, Künye Oluşturma,
Dipnot Verme, Kaynakça Düzenleme
Metin İnceleme
Paragraf ve Düşünceyi Geliştirme Yolları
Düşünsel Yazılar: Deneme, Makale, Fıkra, Eleştiri
Edebi Türler: Hikâye, Şiir ve Roman
Sözlü Anlatım ve Türleri: Mülakat, Panel, Sempozyum, Konferans, Seminer

Zorunlu

Animasyon araçları ve klasik animasyon tekniklerinin uygulanması 2 Boyutlu animasyon tekniklerinin anlatımı ve gerekli paket programları öğretilir.

Seçmeli

Kurgu, sinema ve televizyon tarihi. Kurgunun teknik boyutu ve de düşünme, yaratma evrelerindeki süreçler, kuramcıların tezleri üzerinden genel bakış.

Seçmeli

Karakter oluşturmanın ilk basamağında yer alan unsurların akratılmasını kapsar. Tasarım ile ilgili kavram ve ilkeleri içselleştirmiş, teknolojik tasarım araçlarını takip eden ve ku llanabilen, grafik tasarım, görsel efekt, 2 ve 3 boyutlu modelleme ve canlandırma unsurlarını birleştirerek yeni tasarımlar ortaya koyabilen, sorumluluk ve iş ahlakına sahip bireyler yetiştirmektir.

Seçmeli

Algı, duyum, görsel dil ve görme - algılama, görme ve algılama sürecinin temel kavramlarının tanımını, ile ilgili bilgiler.

Seçmeli

Oyun yapım süreçleri hakkında bilgi edinir ve kendi oyununu tasarlayabilir. Ders ağırlıklı olarak oyun yapma üzerinedir.

Seçmeli

Sanat, zanaat, kültür, toplum bağlamında tarihöncesi çağlara bakış, Antik dönem (Yunan, Roma, Ege Adaları sanatı), Bizans dönemi ve Romanesk, Gotik, Rönesans, Barok, Antik dönem (Mısır, Mezopotamya), 1851 Sanayi Devrimi ve sonrasında sanat ve tasarım karakteristikler, Empresyonizm ve post-empresyonizm, Art Nouveau akımının sanat ve tasarıma etkileri, Ekspresyonizm, Sembolizm, "Arts and Crafts" hareketi, Avant-garde sanatçıların teknolojiyi sanata taşıma çabaları, Fütürizm, Konstrüktivizm, De Stijl, Bauhaus, Kübizm ve Fovizm, Modern sanat, Soyut sanat, Dadaizm, Sürrealizm, Pop Art, Postmodernizm, Minimalizm ve Kavramsal Sanat, Sanat ve Teknoloji: Makine yüzyılının sanat ve tasarıma etkileri ile ilgili bilgiler.

Seçmeli

Kriz ve kriz yönetimi kavramı, örgüt kültürü, krize yanıt, stratejik planlama, liderlik, kriz sonuçları, kriz öncesi/anında yapılacak çalışmalar, bilgi yönetimi, erken uyarı sistemi, liderlik, karar alma, zaman/insan kaynakları yönetimi, iletişim, halkla ilişkiler, kriz sonrası yönetim, kriz örnekleri, kriz iletişimi, yeni medya, örgüt yapısı, krizi çözme yöntemleri, kriz ortamında stres yönetimidir.

Seçmeli

Kültürel miras kapsamındaki kaynakların araştırılması, korunması, tanıtımı ve yönetilmesi; uluslararası ve ulusal kurumlar, yasalar ve kararlar; kültürel mirasın tanımlanması ve yönetimi ile ilgili kuramsal ve yöntemsel yaklaşımlar; kültürel miras ile kültür ekonomisi-endüstrisi ilişkisi

Seçmeli

Madde bağımlılığının nörobiyolojisini öğrenmeleri, bağımlılık tiplerinin sınıflandırabilmeleri ve genel özellikleri konusunda bilgi sahibi olmaları, maddelerin bağımlılık yapma potansiyellerinin saptanma yöntemleri, bağımlı kişilerin özellikleri, bağımlılığın tedavi prensipleri ve bağımlılığın zararlarını öğrenmeleri amaçlanmaktadır.

Seçmeli

Sağlık ve sağlıkla ilişkili kavramlar (fitness, wellness); sağlığı tehdit eden durumlar; obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar açısından açısından risk faktörleri; yaşam tarzı değişiklikleri; iyilik halinin geliştirilmesi; fiziksel aktivite türleri (aerobik, kuvvetlendirme, esneklik egzersizlerinin tanımı), zihin-beden pratikleri (pilates, yoga, tai chi), sağlıklı yaşam için fiziksel aktivite reçetesi; gençlerde, yaşlılarda ve çocukluk döneminde fiziksel aktivite, ergonomi.

Seçmeli

Bilim ve Araştırmayla İlgili Temel Kavramlar, Araştırma Sorununun Tanımlanması ve Denence Kurma, Nedensellik, Araştırma stratejileri, Kaynakça gösterme, APA 6.0, Ölçme, Deneysel Yöntem, Betimleme, İçerik analizi, Örneklem seçme mantığı, Parametrik testler, Parametrik olmayan testler

Seçmeli

Türkiye’de hastane öncesi acil sağlık hizmetleri, genel ilk yardım bilgileri, temel yaşam desteği ve uygulaması, kanama ve yaralanmalarda acil sağlık hizmeti, şok, koma durumunda hasta değerlendirme, kırık çıkık durumunda neler yapılacağı, yanık, zehirlenme hayvan ısırıklarında acil bakım, boğulmalarda ilk yardım, hasta taşıma teknikleri ve uygulamaları

Seçmeli

Sosyal politikanın kapsamı, hedefleri, sanayi devrimi ve sosyal politika, yoksulluk, dezavantajlı gruplar, küreselleşme, sosyal güvenlik, ayrımcılık ve sosyal dışlanma, istihdam ve işsizlik, gelir dağılımı küreselleşme, istihdam ve işsizlik meseleleri ele alınacaktır.

Seçmeli

Temel kavramlar, kuramlar, toplumsal cinsiyet ile medyanın, siyasetin, kent yapısının ve sosyal politikanın ilişkisi ile beden politikaları gibi konular dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Seçmeli

 

Geçmişten günümüze toplum ve ekonominin gelişim dinamikleri, uygarlıklar, küreselleşme.

Seçmeli

Veri yönetiminde yapay zeka kullanımı, veri kalitesi, veri entegrasyonu, veri yönetişimi ve uyumluluk, veri sınıflandırması ve etiketleme, veri tekilleştirme,veri güvenliği ve gizliliği, veri keşfi ve araştırma, veri depolama, veri ön işleme,veri sıkıştırma ve depolama optimizasyonu, veri aktarımı, sentetik veri ve üretimi, doğal dil işleme için metin verileri, veri görselleştirme, tahmine dayalı analitik 

Seçmeli

Paranın tanımı ve merkez bankaların piyasalara etkisi tanıtıldıktan sonra finans ve teknolojinin birlikteliği (Fintek), Fintek'lerin kullanıcıların hayatlarına kattığı değerler, Dünya’da ve Türkiye’de Fintek örnekleri, Nedir bu Bitcoin? Bitcoin hakkında bilinmesi gereken temel konular, Bitcoin önderliğinde Kriptoparalar ve Blokzincir altyapılarının temel özellikleri, Blokzincir'de blok yapısı, Blokzincir türleri, Blokzincir teknolojisinden etkilenecek konular, Blokzincir uygulamaları ve diğer kripto paralar, Cüzdan türleri, Bitcoin ve Ethereum arasındaki farklar, bazı altcoinlerden örnekleri ve teknik analiz uygulamaları üzerinde durulacaktır.

Seçmeli