Dersler

Yönetim Şeması, Akademik Birimler, Akademik Takvim, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ( Yapısı, Görevleri), Kütüphane Daire Başkanlığı (Yapısı, Görevleri), Kütüphanenin Sunduğu Hizmetler, Kütüphane Araştırma ve Bilgi Kaynakları, Web aracılığıyla kütüphane kataloğu tarama, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Öğrenci Kulüpleri, (Yapısı, Görevleri), Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, Yükseköğretim Kurumları Disiplin Yönetmeliği, Yükseköğretim Kanunu Yönetmeliği, Erasmus Ofisi, Tanıtım ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü (Yapısı ve Görevleri),

İnternet Ve İnternet Tarayıcısı, Elektronik Posta Yönetimi, Haber Grupları / Forumlar, Web Tabanlı Öğrenme, Kişisel Web Sitesi Hazırlama, Elektronik Ticaret, Kelime İşlemci Programında Özgeçmiş, İnternet Ve Kariyer, İş Görüşmesine Hazırlık, İşlem Tablosu, Formüller Ve Fonksiyonlar, Grafikler, Sunu Hazırlama, Tanıtıcı Materyal Hazırlama. Microsoft Office ve Open Office uygulamaları

Kariyer Yönetimi, Zeka, Yetenek, Kişilik, SWOT Analizi, Uluslararası Değişim Programları, İletişim Becerileri, CV hazırlama, Ön Yazı Hazırlama, Sektörleri Tanıma, Girişimcilik.

Teknik resim terminolojisi, resim araç-gereçleri, perspektif resimler, temel ve yardımcı görünüşler, ölçülendirme, kesit alma, resim okuma, bilgisayarla çizim komutlarının tanıtılması. Geometrik nesne çizimleri, İzdüşüm Prensipleri ve Görünüşler, 3 Görünüşler, İzometrik Çizim.

Malzeme bilimi için temel tanımlar, Mühendislik malzemelerinin tanıtılması ve sınıflandırılması, Atomun yapısı, Atomlar arası bağ çeşitleri, Metalik bağ ve kafes sistemleri, Noktasal çizgisel hacimsel kusurlar, Mikroskobik inceleme yöntemleri, Metallerin mekanik özellikleri, Malzemelerde meydana gelen hasarlar, Sertlik, Çentik darbe, Çekme, Sürünme Deneyleri, Faz kavramı, Bir ve iki bileşenli faz diyagramları, Fe-C Denge diyagramı.

Giriş ve Temel Kavramlar, Boyutlar ve Birim Sistemi, Yoğunluk, Özgül Ağırlık, Özgül Hacim, Basınç-Derinlik İlişkisi, Basınç Ölçme Cihazları, Sistemler ve Kontrol Hacimleri, Sistemin Özellikleri, Hal ve Denge, Hal Değişimleri ve Çevrimler, Termodinamiğin Sıfırıncı Yasası, Saf Maddenin Özellikleri, Saf Madde Faz Değişimleri, Özellik Diyagramları, Özellik Tabloları, Sıkıştırılabilme, Enerji Dönüşümleri, Termodinamiğin Birinci Yasası, Enerjinin Korunumu, Enerji ve Çevre, Hareketli Sınır İşi, Politropik - İzotermal - İzobarik Hal Değişimi, Termodinamiğin İkinci Yasası, Isı Makinesi, Isı Pompası, Soğutma Makinesi

Hukukun tanımı, hukukun gerekliliği, toplum hayatını düzenleyen sosyal düzen kuralları, hukuk ile diğer sosyal düzen kuralları arasındaki ilişkiler ve farklar, kamu ve özel hukuk ayrımındaki kriterler, eşitlik, taraf kriterleri, kamu hukukunun dalları, kanunların tanımı, kabulü, yürürlüğe girmesi ve özellikleri.

Isı geçişinin tanımı (İletimle ısı geçişi, Taşınımla ısı geçişi, Işınım ile ısı), Bir boyutlu ısı iletimi (Düzlem duvarda ısı iletimi, Silindirik yüzeylerde ısı iletimi, Küresel yüzeylerde ısı iletimi, Isı iletiminin genel denklemi, Isı Taşınımı, Doğal ısı taşınımı, Isı değiştiricileri.

İmal usullerine giriş, Döküm yöntemlerinin esasları, Döküm yöntemleri, Toz Metalurjisi, Metal şekillendirme yöntemlerinin esasları, Plastik şekillendirme yöntemleri, Sac metal şekillendirme, Talaş Kaldırma Teorisi, Takım tezgahları ve talaş kaldırma işlemleri, Kesici takım teknolojisi, Kaynak yönteminin esasları, Kaynak yöntemleri, sert ve yumuşak lehimleme, Alışılmamış imalat yöntemleri.

Bilgisayar Destekli Katı Modelleme Programları, 2 Boyutlu Çizimler, Makine Elemanlarının Çizimleri, Montaj Resimlerin Oluşturulması, Çizgi, Yüzey ve Hacimlerin Oluşturulması, 3 Boyutlu Çizim, 3 Boyutlu Katı Modellemesi.

Gerilme ve gerinme. Eksenel yükleme. Burulma. Kirişlerin eğilmesi, kirişlerde kayma gerilmeleri. Gerilme yığılması. Mohr dairesi. Bükülme, burulma, kayma ve eksenel kuvvetlerden oluşan bileşke gerilmeler. Kiriş ve şaft tasarımı. Statikçe belirsiz problemler, ısıl gerilmeler. Enerji metodlarına giriş. Kolonların bükülmesi.

Bu dersin amacı İngilizceye temel düzeyde bir başlangıç yapmak ve öğrencilerin günlük hayatta ve iş yaşamlarında İngilizce kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneklerini geliştirmektir.

İş güvenliğinin tanımı ve tarihçesi, Kaza oluşumu ve çeşitleri, Meslek Hastalıkları ve korunma yolları, Ergonomi, Atölyede elektrikli ve elektriksiz aletlerde iş güvenliği, İş güvenliğinde Koruyucular, İlkyardım kuralları, Yangın ve Patlamalarda güvenlik önlemleri, İş Güvenliği ve işçi sağlığı mevzuatı ve İş Güvenliği Soruşturması.

Bilgisayar Destekli Üretime giriş, Nümerik kontrollü tezgahlar ve programlama esasları, Bilgisayar Destekli Üretimde yazılım ve donanım, Hızlı prototipleme, Tersine mühendislik.

Hidroliğin Temel Prensipleri, Basınç ve Alan İlişkisi, Yağ Deposu, Hidrolik Pompalar, Hidrolik Silindirler, Valfler, Akümülatörler, Hidrolik Yağlar, Hidrolik Filtreler, Hidrolik Devre Çizimi, Pnömatik Devre Elemanları, Pnömatik Devre Çizimi.

Makina Elemanları, Basit ve Bileşik Gerilmeler, Kaynak, Lehim, Perçin, Mil-Göbek Bağlantıları, Vida ve Cıvatalar, Pimler, Yaylar, Miller ve Akslar, Kaplinler ve Kavramalar, Triboloji (Sürtünme, Aşınma, Yağlama), Kaymalı Yataklar, Rulmanlı Yataklar, Dişli Çarklar ve Mekanizmaları, Kayış Kasnak ve Zincir Mekanizmaları.

Geniş zaman, sahiplik sıfatları, there is/there are, some/any, sıklık zarfları, geçmiş zaman, edatlar

Bu programda okuyan öğrencilerin iki yıl boyunca gördükleri teorik dersleri yerinde uygulamak amacıyla gerek özel gerek kamu kurum ve kuruluşlarında yaptıkları staj eğitimi sonunda bu eğitimle ilgili olarak hazırladıkları Staj Defteri ve Staj Raporları ile işyeri raporlarının değerlendirilmesini kapsamaktadır.

Yönlendirilmiş çalışma teknikleri, konu araştırma, konu seçimi, alan taraması ve taslak içeriği geliştirme, içerik hazırlama, içeriğe göre alan taraması, çalışmanın yazımı, çalışmanın değerlendirilmesi, çalışmanın teslimi.

Türk İnkılabının Anlam ve Önemi, Yakınçağ'da Osmanlı Devleti ve Çöküş Nedenleri, Osmanlı Devleti’ni Kurtarma Çabaları; İlk Islahatlar, Nizâm-ı Cedit Islahatları, II. Mahmut Devri Islahatları, Tanzimât Dönemi, Meşrutiyet Yönetimine Geçiş; Birinci ve İkinci Meşrutiyet Dönemleri, Osmanlı Devleti’nin Son Dönemlerinde Ortaya Çıkan Düşünce Akımları, XX. Yüzyılın Başında Osmanlı Devleti’nin Girdiği Savaşlar; Trablusgarp Savaşı, Balkan, Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı, Nedenleri, Gelişmeleri ve Sonuçları, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin Savaştığı Cepheler ve Sonuçları, Osmanlı Devleti’nin Paylaşılması Hakkında Gizli Antlaşmalar, Mondros Ateşkes Antlaşması ve Tepkiler, Mustafa Kemal Paşa’nın Hayatı, İzmir’in Yunanlılar Tarafından İşgali ve İşgale Karşı Gösterilen Tepkiler, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a Çıkışı ve Teşkilatlandırma Faaliyetler, Mustafa Kemal Paşa’nın Milli Mücadele’yi Teşkilatlandırma Çalışmaları; Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongreleri, Amasya Görüşmeleri ve Protokolları, Son Osmanlı Meclisi Mebusan’ın İstanbul’da Toplanması ve Misak-ı Millî Kararları, İstanbul’un İtilaf Devletleri Tarafından İşgali ve İşgale Karşı Tepkiler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Ankara’da Açılması ile Aldığı İlk Kararlar ve Uygulamaları, Milli Mücadele Döneminde Başgösteren Ayaklanmalar, Türkiye’yi Paylaşma Tasarıları ve Sevr Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı, Savaş Dönemi; Milli Ordunun Kuruluşu, Doğu Cephesi; Ermeni Sorunu ve Ermenilerle Yapılan Savaşlar, Güney Cephesi’nde Kuvay-i Milliye’nin Doğuşu ve Fransızlarla Yapılan Savaşlar, Batı Cephesi’nde Düzenli Ordunun Yunan Ordusuyla Yaptığı Savaşlar; I. İnönü Savaşı ve Diplomasi Alanındaki Gelişmeler, II. İnönü Savaşı, Sakarya Meydan Savaşı, Büyük Taarruz, Büyük Zafer, Siyasi Mücadele ve Barış; Mudanya Ateşkes Antlaşması, Lozan Barış Konferansı ve Barış Antlaşması, Türk İnkılabının Nitelikleri ve Hedefleri, Siyasal Alandaki İnkılaplar, İlk Anayasalar ve Anayasa Değişiklikleri, Çok Partili Döneme Geçiş Denemeleri ve İnkılaba Karşı Tepkiler, Hukuk, Eğitim ve Kültür Alanlarında Yapılan İnkılaplar, Toplumsal Alandaki Düzenlemeler, Ekonomik Alanda Gelişmeler, Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası ve Gelişmeleri (1923-1932), Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası ve Gelişmeleri (1932-1938), İkinci Dünya Savaşı ve Sonrasında Türk Dış Politikası, Çok Partili Döneme Geçiş, Türk İnkılabının Temel İlkeleri.

Dil Nedir?
Dilin Doğuşu ile İlgili Teoriler
Dilin “Düşünce”, “Toplum” Kavramlarıyla İlişkileri
Dilin “Kültür” ve “Tarih” Kavramlarıyla İlişkileri
Dil Türleri: Ortak Dil, Üst Dil, Geçer Dil, Argo, Jargon
Türkçenin Tarihî Gelişimi I: Orhun Türkçesi, Uygur Türkçesi
Türkçenin Tarihî Gelişimi II: Karahanlı Türkçesi, Anadolu Selçuklu Dönemi
Türkçeleri
Metin İnceleme
Türkçenin Tarihî Gelişimi III: Beylikler Dönemi Türkçesi, Osmanlı Türkçesi
Metin İnceleme
Atatürk’ün Türk Diline Yaklaşımı ve Dil Devrimi
Metin İnceleme
Ses Bilgisi I: Türkçenin Ses Özellikleri
Ses Bilgisi II: Türkçenin Diksiyon Kuralları ve Yaygın Hatalar
Ara Sınav
Yazım Kuralları: “de” / “ki” Bağlaçlarının Yazımı, Düzeltme İşaretinin Kullanımı, Birleşik Kelimelerin Yazımı
Uygulama: Gündelik Yaşamda Sıklıkla Yanlış Yazılan Kelimeler
Metin İnceleme
Noktalama İşaretleri: Virgül, Noktalı Virgül, Tırnak ve Tek Tırnak İşareti, Kesme İşareti
Metin İnceleme
Anlatım Bozuklukları
Anlatım Bozuklukları Uygulama: Günümüzde Yaygın Hatalar
Anlatım Bilgisine Giriş: Öznel ve Nesnel Anlatım
Bilimsel Yazma İlkeleri: Alıntı, Aktarma, Kaynak Gösterme, Künye Oluşturma,
Dipnot Verme, Kaynakça Düzenleme
Metin İnceleme
Paragraf ve Düşünceyi Geliştirme Yolları
Düşünsel Yazılar: Deneme, Makale, Fıkra, Eleştiri
Edebi Türler: Hikâye, Şiir ve Roman
Sözlü Anlatım ve Türleri: Mülakat, Panel, Sempozyum, Konferans, Seminer