Dersler

Yönetim Şeması, Akademik Birimler, Akademik Takvim, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ( Yapısı, Görevleri), Kütüphane Daire Başkanlığı (Yapısı, Görevleri), Kütüphanenin Sunduğu Hizmetler, Kütüphane Araştırma ve Bilgi Kaynakları, Web aracılığıyla kütüphane kataloğu tarama, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Öğrenci Kulüpleri, (Yapısı, Görevleri), Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, Yükseköğretim Kurumları Disiplin Yönetmeliği, Yükseköğretim Kanunu Yönetmeliği, Erasmus Ofisi, Tanıtım ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü (Yapısı ve Görevleri),

İşletmecilikle ilgili temel kavramlar, işletme çeşitleri, işletme sistemi, işletmelerin kuruluşu, yönetim, üretim yönetimi, pazarlama yönetimi, insan kaynakları yönetimi, halkla ilişkiler yönetimi, finans, muhasebe, araştırma ve geliştirme.

Sayılar: doğal sayılar, tam sayılar, rasyonel sayılar, ondalık yazılış, gerçek sayılar. Oran ve orantı: Oran ve orantı problemleri. Yüzde ve faiz oranları: Ondalık sayılarla hesaplamalar, yüzde problemleri, basit faiz, bileşik faiz ve faiz problemleri.

Tasarım için gerekli sanat nesnelerinin biçimini oluşturan ( nokta, çizgi, doku renk, ışık - gölge, boşluk - doluluk, strüktür, ritm, tekrar, uygunluk, zıtlık, denge, sıra, düzen, bütünlük) elemanların yapısı kuramsal olarak öğretilir. Bu konuda üretilen projelerle de öğrenci uygulamalı olarak çalışılır. Bu ders ile öğrenciye, canlı cansız modelleri gözlemleyip inceleyerek ölçü-oran ve kompozisyon ilkelerine uygun çizme yeterlilikleri kazandırılacaktır.

Hazırlanmış bir grafik projenin, üretim alanları içinde kullanılabilmesi için nasıl bir teknikle hazırlanması gerektiği araştırılır. Baskı tekniklerine göre, uygun bilgisayar programları kullanılarak, (PhotoShop, FreeHand, Illustrator, InDesign vb.) oluşacak bir duyuruda hazırlanması gereken görüntünün grafik elemanlarının tanımlanması yapılır.

Matbaanın bulunuşuyla ortaya çıkan teknik oluşum çerçevesinde, yazının değişen yüzü. El yazısıyla ortaya çıkan yazı istiflemelerinin matbaayla birlikte değişimi. Hurufatın teknolojik özellikleri ve kullanım alanlarına göre düzenleme biçimleri. Harf kasası yapısı, kullanım özellikleri. Johan Gutenberg ile başlayan ve matbaanın yayılması sonucu ortaya çıkan tipografi tasarımcıları ve yaptıkları karakter tasarımları. Tipografide espas ve harf normlarına göre (punto) ölçü değerleri, Eygptian, Antik, Grotesk ve çağdaş yazı karakterlerini kapsayan uygulamalı çalışmalar.

İnternet ve İnternet Tarayıcısı, Elektronik Posta Yönetimi, Haber Grupları / Forumlar, Web Tabanlı Öğrenme, Kişisel Web Sitesi Hazırlama, Elektronik Ticaret, Kelime İşlemci Programında Özgeçmiş, İnternet Ve Kariyer, İş Görüşmesine Hazırlık, İşlem Tablosu, Formüller Ve Fonksiyonlar, Grafikler, Sunu Hazırlama, Tanıtıcı Materyal Hazırlama. Microsoft Office ve Open Office uygulamaları

Hukukun tanımı, hukukun gerekliliği, toplum hayatını düzenleyen sosyal düzen kuralları, hukuk ile diğer sosyal düzen kuralları arasındaki ilişkiler ve farklar, kamu ve özel hukuk ayrımındaki kriterler, eşitlik, taraf kriterleri, kamu hukukunun dalları, kanunların tanımı, kabulü, yürürlüğe girmesi ve özellikleri.

Sanat, yaşam çevresi ve doğadan kaynaklanan özgün tasarımlar gözlenerek yeniden ele alınır ve projelerde temel tasarım elemanlarının kullanılması amaçlanır. Yüzey kompozisyonları yaparak nesneler dünyası araştırılır. Seçilen doğal nesneler yardımıyla çizginin, ışığın ve rengin yaratım ve anlatım dili keşfedilir. Bu ders, teknik çizim kurallarına göre temel geometrik formların, tek, iki ve üç kaçış noktalı perspektif çizim konularının verildiği derstir.

Hazırlanmış bir grafik projenin, üretim alanları içinde kullanılabilmesi için nasıl bir teknikle hazırlanması gerektiği araştırılır. Baskı tekniklerine göre, uygun bilgisayar programları kullanılarak, (PhotoShop, FreeHand, Illustrator, InDesign vb.) oluşacak bir duyuruda hazırlanması gereken görüntünün grafik elemanlarının tanımlanması yapılır.

İllüstrasyonun terminolojik açıklaması. Kullanım alanları (sulu boya, guaş, akrilik, pastel, kolâj, kuru boya vb.) ve teknikleri. Dijital ortamda hazırlanan illüstrasyon tekniği ve uygulama alanları gözlemlenerek uygulamalı olarak öğretilir.

Ambalajın tarihsel gelişimi. Ambalajda taşıyıcı ve koruyucu işlevsellik. Ürünle ilgili bilgilenmek için gereken hiyerarşik yapının oluşması. Markanın tanımı ve markalama. Ambalajın ürüne ve türüne göre sınıflandırılması. Ambalajın üretim dili ve teknolojileri.

Girişim, girişimci, girişimcilik; Girişimci ve yönetici (profesyonel yönetici) arasındaki benzerlik ve farklar; Girişimcinin işletme başarısındaki rolü ve önemi; Girişimcilik ve küçük-orta boy işletmeciliği ön plana çıkaran eğilimler; Küreselleşme; Dünyada ve Türkiye'de girişimcilik; Girişimci ve KOBİ'lerle ilgili gelişmeler (toplam istihdamda girişimcilerin payı, girişimci sayısındaki değişim); Kadın girişimcilik; Türkiye'de girişimci adaylarına öneriler; Yenilik; Yeni fikirler ve buluşlar; Girişim riskleri; Başarılı girişimcilerden örnekler.

Reklam kampanyası, Reklam yaratma teknikleri, Brief hazırlama, Reklam fikri yaratma, Poster yaratma, Dergi ilanı, Reklam mecralara uyarlanması.

 

Web Tasarımı I'in ileri aşaması olan bu derste, Dreamweaver, İllüstratör, Photoshop ile beraber Adobe Muse kullanarak dinamik web sayfalarının nasıl tasarlanacağı öğretilir. Bütünüyle İllüstratör ve Muse ile yapılmış web sayfası ve Banner gibi uygulamalar geliştirilir, kullanıcının Muse uygulaması ile olan İnteraktif ilişkisinin planlanması gösterilir.

Özgün baskı yapma yeterlilikleri kazandırmak ve matbaacılığın doğuşuyla birlikte başlayan temel baskı tekniklerinin (tipo -yüksek baskı- tifduruk -çukur baskı- offset -düz baskı- Serigrafi -elek baskı- flekso -lastik baskı-) tanımlanması. Baskı öncesi ve sonrası yapılacak işlerin açılımı. Matbaacılık jargonunun (özgün sözcük ve terimlerinin) kavranması. Standart Kâğıt normunun açılımı ve kâğıt türlerinin tanımlanması. Program Giriş Ayarları, Araç Paneli, Vektör Araçları, Vektör Araçlar, Metin Düzenleme İşlemleri, Renk, Kontur ve Dolgu Uygulamaları, Canlı Filtreler, Katman İşlemler, Dilimler ve Etkin Bölgeler, Düğmeler ve Açılır Menüler, Sayfalar, Hareketli Resimler, Slayt Gösterisi, Optimizasyon ve Dışa Aktarma, WEB Tasarım Editörü ile Çalışma.

Bu dersin amacı İngilizceye temel düzeyde bir başlangıç yapmak ve öğrencilerin günlük hayatta ve iş yaşamlarında İngilizce kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneklerini geliştirmektir.

İletişim kavramı, iletişim süreci, sözel iletişim, sözsüz iletişim, bireylerarası iletişim, grup iletişimi, örgüt içi iletişim, kitle iletişimi, çevrimiçi iletişim, kültürlerarası iletişim.

Bu programda okuyan öğrencilerin iki yıl boyunca gördükleri teorik dersleri yerinde uygulamak amacıyla gerek özel gerek kamu kurum ve kuruluşlarında yaptıkları staj eğitimi sonunda bu eğitimle ilgili olarak hazırladıkları Staj Defteri ve Staj Raporları ile iş yeri raporlarının değerlendirilmesini kapsamaktadır.

Yönlendirilmiş çalışma teknikleri, konu araştırma, konu seçimi, alan taraması ve taslak içeriği geliştirme, içerik hazırlama, içeriğe göre alan taraması, çalışmanın yazımı, çalışmanın değerlendirilmesi, çalışmanın teslimi.

I.Dünya Savaşı, Mondros Ateşkes Anlaşması, Mustafa Kemal Paşa’nın Hayatına Genel Bir Bakış, Cemiyetler ve Faaliyetleri, Mustafa Kemal Paşanın Samsun’a çıkışı, Kongreler, Meclis-i Mebusan’ın Toplanması ve Misak-ı Milli, TMMM’nin Açılması, Sakarya Zaferine Kadar Milli Mücadele. Sakarya Zaferi, Milli Mücadele’nin Mali Kaynakları, Büyük Taarruz, Mudanya Mütarekesi, Saltanatın Kaldırılması, Lozan Antlaşma ve ardından Cumhuriyetin İlanı, Halifeliğin Kaldırılması, 1924 Anayasası, Çok Partili Yaşam Deneyimi, Şeyh Sait Ayaklanması, Cumhuriyete Karşı Diğer Tepkiler, Menemen Olayı, Atatürk’ün dış politika ilkeleri ve uygulamaları, hukuk, eğitim, kültür, ekonomik, sosyal ve benzeri alanlarda yapılan inkılaplar ile Atatürkçü Düşünce Sistemini oluşturan altı Atatürk İlkesi: Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik ve İnkılapçılık ilkeleri ile dünden bugüne Atatürkçü Düşünce Sistemi.

Dilin Tanımı Ve Önemi. Dilin Oluşumu, Dünya Dilleri, Türkçe`nin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri. Türkçe`nin Ses Bilgisi, Türkçe`deki Ses Olayları (Ünlü Düşmesi, Ünlü Türemesi, Ünsüz Düşmesi, Ünsüz Türemesi, Benzeşme). Yazım (İmlâ) Kuralları. Noktalama İşaretleri. Türkçe`de Vurgu. Türkçe`nin Çekim Ekleri. Türkçe`de Yeni Kelime Yapma Yolları, İsimden İsim Yapma Ekleri, İsimden Fiil Yapma Ekleri. Fiilden İsim Yapma Ekleri, Fiilden Fiil Yapma Ekleri. Kelime Grupları. Cümle Bilgisi, Cümlenin Ögeleri, Anlamlarına Göre Cümleler, Yapılarına Göre Cümleler, Yükleminin Türüne Göre Cümleler, Yükleminin Anlamına Göre Cümleler. Anlatım Yolları Ve Sözlü Anlatım Türleri. Yazılı Anlatım Türleri. Edebî Türler, Atasözleri, Deyim Ve İkilemeler.

İş güvenliğinin tanımı ve tarihçesi, İSG Yönetim Sistemi OHSAS 18001. İş kazaları. İş tehlike analizi. Sıfır kaza. Tehlikeli iletişim. İşe başlangıç eğitimi, temel ergonomi. Acil durum hareket tarzı, uyarı işaretleri, acil çıkışlar. Fiziksel Risk Etmenleri. Biyolojik ve Kimyasal Risk Etmenleri. Psikososyal Risk Etmenleri ve Mobbing. Yangın Söndürücüler. Temel ilk yardım eğitimi, kişisel koruyucu donanımlar. Çalışma hayatında etik. Sağlık ve güvenlik işaretleri, vardiyalı çalışma ve gece çalışması. Kaza oluşumu ve çeşitleri, Meslek Hastalıkları ve korunma yolları, Atölyede elektrikli ve elektriksiz aletlerde iş güvenliği, İş güvenliğinde Koruyucular, İlkyardım kuralları, Yangın ve Patlamalarda güvenlik önlemleri, İş Güvenliği ve işçi sağlığı mevzuatı ve İş Güvenliği Soruşturması

 

Pazarlamanın tanımı, amaçları, mal ve hizmetlerin geliştirilmesi, fiyatlandırılması ve dağıtılmasına ilişkin planlama ve uygulama süreçlerinin tanıtılması, modern pazarlama anlayışının dayandığı unsurlar, müşteri odaklı pazarlama anlayışının günümüzdeki önemi, Pazar kavramı ve tüketici davranışlarının öğrenilmesi, reklam ve marka kavramlarının pazarlama yönetimindeki yeri ve önemi ve pazarlamadaki yeni trendler dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Etik ve İş etiği alanında teorik bilgilerin yanında, etik yönetimi, etik ikilemlerin çözümü, gri alanların önlenmesi, etik kod oluşturma ve uygulama, mesleki etik kodların uygulanmasına dönük alanları içerir

Desenin tanımı. Perspektif algı yanılması ve desen. Işık gölge, oran orantı, figür, obje çizimleri ve teknikleri yanında temel formların çizimi dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Kalite kavramı, Standart ve standardizasyon. Standardın üretim ve hizmet sektöründe önemi, Toplam kalite yönetimi, Ölçme, analiz, iyileştirme, Yönetim kalitesi ve standartları, Çevre standartları, İş sağlığı ve güvenliği standartları, Kalite yönetim sistemi modelleri, Stratejik yönetim, Yönetime katılma, Süreç yönetimi, Kaynak yönetimi, Efqm mükemmellik modeli.

 

Tipo, ofset, tifdruk, flekso, serigrafi gibi günümüz baskı tekniklerinin tanıtımı. Baskı öncesi, baskı ve baskı sonrası basım aşamaları. Kâğıt, kâğıtta fire, renk ayrımı, montaj, laminasyon, kesim ve ciltleme işlemleri ve gazete, dergi, kitap uygulamaları.

 

Primitif dönemden, antik dönemlere, ortaçağdan rönesansa,  çağdaş sanat akımlardan teknolojik dijital sanatlara kadar olan Grafik sanatının gelişim süreci içermektedir.

Fotoğraf ve fotoğrafçılık ile ilgili temel kavramlar ve fotoğraf teknikleri ve fotoğrafçılığın alana yönelik kullanımı dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Görme biçimleri, yaratma süreçleri, gösterge bilim, imgebilim ve kavramlar bilgisi içermektedir.

İllüstrasyonun tanımı, kapsam ve özellikleri; illüstrasyonun farklı hedef kitlelere ve kullanım alanlarına göre farkları; illüstrasyon ve sanat akımlarının bağlantısı; illüstrasyon yaratma teknikleri ve yaratımı.